Essentiella Aminosyror (EAA)

Aminosyror är vad som bygger upp proteiner och de är en hel vetenskap i sig. Det finns ungefär totalt 500 stycken kända aminosyror idag. Utav dessa 500 är det 9 stycken (11 för barn) som klassas som essentiella aminosyror, även förkortat EAA (Essential Amino Acid). Det är också dessa som är allra mest intressanta när det kommer till kosttillskott och träning. Grenade aminosyror – BCAA ingår också i de essentiella aminosyrorna.

Vad är essentiella aminosyror?

Det är aminosyror som kroppen inte kan tillverka på egen hand. Övriga aminosyror kan kroppen tillverka genom kemiska processer där andra aminosyror byggs om. Denna omvandling av aminosyror kan ske på två olika sätt, transaminering eller deaminering. Det finns cirka 20 aminosyror som nästan alla proteiner i organismer består av. Och som sagt så är det 9 stycken som är essentiella aminosyror.

Kött innehåller alla essentiella aminosyror

Dessa 9 essentiella aminosyror kan kroppen inte bilda själv via transaminering eller deaminering och de måste tillföras via kosten. EAA kan man naturligt få i sig via proteinrika livsmedel som:

 • Ägg
 • Fisk
 • Kött
 • Baljväxter

Ett annat livsmedel som är rikt på EAA är quinoa med 14% fullvärdigt protein. Med fullvärdigt protein menar man helt enkelt protein som innehåller de essentiella aminosyrorna. Protein i till exempel pasta är inte fullvärdigt och innehåller alltså inte en komplett uppsättning EAA.

De 9 olika essentiella aminosyrorna som finns är:

 • Leucin
 • Treonin
 • Lysin
 • Metionin
 • Tryptofan
 • Valin
 • Fenylalanin
 • Isoleucin
 • Histidin

Protein, EAA och träning

Det ger bra effekt vid träning

Länge har man insett och vetat om kopplingarna mellan kost och träning. Redan för över hundra år sedan visste kraftkarlarna om att de borde äta mycket kött för att maximera muskler och styrka. Det är idag utom allt tvivel att protein som är kroppens byggstenar är viktigt för att bygga muskler. Syftet med att gå till ett gym eller göra andra intensiva träningsformer är att bryta ner musklerna så att kroppen sedan blir tvungen att reparera dem. När kroppen reparerar musklerna gör den dom aningen större och starkare så de bättre kan klara av samma utmaning nästa gång. Om det då inte finns några byggstenar (protein) så kommer kroppen inte kunna bygga större muskler.

Det är därför viktigt att få i sig protein under dagen och allra viktigast runt träningspass/gympass. De 9 essentiella aminosyrorna har betydelsefulla nyckelfunktioner i kroppen och är extra värdefulla att få i sig. Äter man fullvärdigt protein som kött efter och innan sitt träningspass får man såklart i sig de viktiga EAA. Men alla som tränar på gym inser nog att det är ganska omständligt. Därför är det populärt med proteinpulver som är smidigt att ha med sig till gymmet i en shake.

Fördelar med essentiella aminosyror under träning

Som ni förstår av texten ovan är protein under ett gympass definitivt att rekommendera. Det finns mängder av studier som visar på fördelar med detta, till exempel denna: (The effects of protein supplements on muscle mass, strength, and aerobic and anaerobic power in healthy adults: a systematic review) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25169440

Men att använda EAA (eller för den delen BCAA) istället för proteinpulver har visats ge ännu större effekt! Anledningen är ganska enkel att förstå rent logiskt. Aminosyror är vad som bygger upp proteiner och intar man ospjälkat protein måste kroppen först bryta ner det. Tar man då istället rena essentiella aminosyror så slipper kroppen detta och kan ta upp dem direkt. En studie visade på upp till 350 % större stimulering av proteinsyntesen med EAA jämfört med vanligt vassleproteinpulver.

Bästa EAA 2024

Vilka är då de bästa essentiella aminosyrorna på marknaden? Kort sagt är det inte jättestor skillnad mellan olika produkter. Det vi dock rekommenderar starkt är att köpa från svenska och välkända märken. Sedan är det även bra att ta sig en titt på det exakta näringsinnehållet, smaken och priset. Essentiella aminosyror kostar mer än proteinpulver och det får man räkna med, men samtidigt är effekten som sagt bättre.

Vi har själva testat och gått igenom utbudet i de stora webbutikerna och valt ut de EAA produkter vi tycker är bäst i test. Nedanför är vår topplista med de bästa 2024.

Star Nutrition EAA

Bästa eaa enligt oss

Detta är vår favorit i djungeln av essentiella aminosyror. Det är en klassisk EAA produkt från Star Nutrition som har funnits på marknaden i hur många år som helst och är omåttligt populär, men nu i ny förpackning. Det är den godaste EAA enligt oss, vår favoritsmak är pineapple. Den enda nackdelen är att den kostar lite mer än genomsnittet, cirka en femtilapp. Men om detta inte hindrar dig bör du verkligen välja denna först!

Klicka här för att läsa mer och köpa på Gymgrossisten!

Core EAA Powder

Goda essentiella aminosyror från svenskt kosttillskott

Precis som vår BCAA favorit är detta en produkt från Svenskt Kosttillskotts egen Core serie. Det borgar för hög kvalité och goda smaker samtidigt som den kostar ganska lite! Ett mycket bra val för dig som vill ha kvalité till ett lågt pris.

Klicka här för att läsa mer och köpa på Svenskt Kosttillskott!

Body Science EAA-XX

Aminosyror från Body Science

Detta är essentiella aminosyror från MMSports egna märke Body Science. Den ligger i nästan exakt samma prisklass som Core Powder ovan. Det finns även en lite billigare variant för den med tight budget. En nackdel vi upplever med deras aminosyror (även deras BCAA) är att de skummar mycket samt inte smakar lika bra som ovanstående.